Gołąbki z drobiowym farszem to przepyszna alternatywa dla tych klasycznych. Dzięki temu zachwycisz swoich bliskich i znajomych. Poznaj przepis.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i wychodzić poza schematy to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Gołąbki kojarzą się zazwyczaj z mięsem mielonym wołowo-wieprzowym. Okazuje się, że można zrobić je w wersji drobiowej i jest ona również przepyszna. Są pieczone, a na wierzchu mają pyszną glazurę marchewkową. Smak zaskoczy każdego, kto wypróbuje gołąbków z tego przepisu.
Gołąbki z drobiowym farszem. Ich smak zachwyca
Składniki:
» 1 kapusta włoska
» torebka ryżu
» 500 g mięsa drobiowego mielonego
» 1 większa łyżeczka pieprzu i soli
» 4 ząbki czosnku
» 8 pieczarek
» 1 cebula
» 1 jajko
» liście laurowe
» 250 ml bulionu
» kilka ziarenek pieprzu
» 1 marchewka
» 1 jogurt grecki
» mały koncentrat pomidorowy
Przygotowanie:
Kapustę umyj i sparz, żeby była lekko miękka. Ryż ugotuj w osolonej wodzie przez 12 minut, następnie odcedź go i wystudź. Jeśli nie masz mielonego mięsa drobiowego to wystarczy zmielić filet samodzielnie, np. krojąc go na małe kawałki i blendując. Pieczarki podsmaż na patelni wraz z cebulką na maśle, następnie przestudź.
Do zmielonego mięsa dodaj wystudzony ryż, pieczarki z cebulką, następnie wsyp sól i pieprz. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i dokładnie wymieszaj. Zawijaj gołąbki i układaj w naczyniu żaroodpornym, a potem dodaj kilka liści laurowych i pieprz. Wymieszaj koncentrat z jogurtem, a marchewkę zetrzyj na tarce i wyłóż na wierzch gołąbków. Na warstwę marchewki wyłóż sos i zalej całość bulionem.
Piecz w 180 stopniach przez 1,5 godziny, do miękkości. Pod koniec pieczenia odsłoń naczynie i piecz przez 15 minut, aby gołąbki były chrupkie.
Jeśli chcesz, możesz podawać je z sosem pomidorowym. Smacznego!