Babciny makowiec wraca na salony. Szybki, prosty i niewiarygodnie pyszny

makowce
fot. screen Youtube / Kuchnia Pyszności

Makowiec to tradycyjne ciasto, za którym my Polacy przepadamy. Niestety jego przygotowanie potrafi być czasami pracochłonne. Na szczęście istnieją też łatwe przepisy, dzięki którym ten fenomenalny wypiek można zrobić w okamgnieniu. Receptura, którą dziś prezentujemy, do takich właśnie należy. Pachnące i puszyste ciasto z makiem podbije kubki smakowe każdego fanatyka ciast drożdżowych. Warto go skosztować.

REKLAMA

Prostszy przepis na makowiec raczej nie istnieje

Tworzenie makowca często bywa żmudne i zabiera nam sporo czasu. Głównie z powodu ciasta drożdżowego, bo niekiedy trzeba czekać nawet 2 godziny, aby odpowiednio wyrosło. Do tego dochodzi masa makowa. Jeśli robimy ją samodzielnie, to musimy liczyć się z tym, że zajmie to nam mnóstwo czasu. Czy tak musi być zawsze?

O ile nie chcesz cały dzień ślęczeć w kuchni, sięgnij po gotową masę masową w puszce. Znajdziesz ją w każdym markecie. Wtedy praca nad ciastem pójdzie jak z płatka.

Przepis na pyszne i puszyste ciasto z makiem

Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka 2% + 1 łyżka
425 g puszki masy makowej
3 duże jajka
50 g masła

REKLAMA

Przydadzą ci się jeszcze dwie klasyczne keksówki o długości 25 cm. Koniecznie wyłóż je pergaminem lub wysmaruj masłem.

Przygotowanie:
Do małej miski wlej trochę ciepłego, ale nie gorącego mleka i wsyp 3 łyżeczki mąki oraz 2 łyżeczki cukru. Nabiał powinien zupełnie przykryć oba składniki. Rozczyn odstaw na 15 minut, przykrywając go szmatką.

Masło rozpuść na patelni, ostudź. Mąkę przesiej do naczynia i dodaj do niej 2 rozbełtane jajka, a także resztę mleka i resztę cukru. Składniki połącz z rozczynem i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie przez ok. 10-15 minut. Gdy miną pierwsze 3 minuty, wlej 1/2 ostudzonego, płynnego masła. Poczekaj chwilę, by „wsiąkło” w masę i po chwili dodaj resztę tłuszczu.

Wyrobione ciasto przykryj szmatką i odstaw na 60 minut, by zwiększyło swą objętość. Później podziel je na dwie równe części i obydwie rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta. Teraz nasmaruj i jeden i drugi masą makową, pamiętając o zostawieniu po 2-3 cm przerwy od brzegu. Zwijaj placki, a potem rozdziel je na pół, a ostatnie 4-5 cm zostaw niedocięte. Zawijaj je tak, jak plecie się warkocz, czyli na przemian. Potem umieść oba ciasta w formach, przykryj i odstaw na pół godziny. Posmaruj powierzchnię trzecim jajkiem połączonym z 1 łyżką mleka i włóż makowce do piekarnika – w temp. 175°C powinny się piec przez ok. 40-45 minut.

REKLAMA

Jak serwować wypiek z makiem?

Po wystygnięciu ciasto możesz polać domowym lukrem wg tego przepisu. Dzięki takiej dekoracji deser będzie wyglądał jeszcze apetyczniej.

Podziel się: