Babeczki z kremem kawowym. Zawsze wychodzą puszyste i pyszne

babeczka czekoladowa z kremem
fot. screen Youtube / Scream for Buttercream

Przepisem na babeczki z kremem powinien zainteresować się każdy wielbiciel słodyczy lubiący także kawę. To prosty, smaczny i apetycznie wyglądający deser. Poznaj recepturę na babeczki z kremem kawowym.

REKLAMA

Ciasto na babeczki wymieszaj rózgą kuchenną lub zmiksuj, a potem upiecz w piekarniku i poczekaj, aż wystygnie. W międzyczasie możesz zabrać się z przygotowanie kawowego kremu. Za sprawą serka mascarpone masa zachowa nienaganny kształt i będzie smakować rewelacyjnie.

Do ciasta na babeczki dodaj kakao, a Twoje wypieki będą miały czekoladowy smak. Możesz równie dobrze zastąpić ten ciemny proszek dodatkową łyżką mąki pszennej i wzbogacić ciasto o wanilię. Uzyskasz wtedy babeczki w wersji klasycznej.

REKLAMA

Babeczki z kremem kawowym – przepis krok po kroku

Składniki (na 15 babeczek):
125 g masła
2 jajka
3 łyżki mleka
120 g mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
120 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem kawowy:
200 g śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru pudru
cukrowa i czekoladowa posypka do dekoracji

REKLAMA

Przygotowanie:
Najpierw rozpuszczamy masło. W naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę z kawą rozpuszczalną, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W kolejnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz mlekiem. Robimy to za pomocą miksera lub rózgi kuchennej. Dodajemy płynne i trochę przestudzone masło, a po chwili wsypujemy powoli suche produkty, wszystko mieszamy.

Powstałym ciastem napełniamy foremki na babeczki do 3/4 wysokości, a następnie pieczemy je przez około 20 minut w temp. 170°C. Później wyjmujemy babeczki z foremek i studzimy.

Przyrządzamy krem: do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone, kawę rozpuszczalną i cukier puder. Miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Dekorujemy nią wypieki. Dodatkowo możemy ozdobić je kolorową posypką. Smacznego.



Zobacz też: Tiramisu z przepisu Roberta Makłowicza. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Podziel się: