REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBezglutenowe ciasto śliwkowe. Szybki przepis na smaczny wypiek

Bezglutenowe ciasto śliwkowe. Szybki przepis na smaczny wypiek

Pixabay.com

Ciasto śliwkowe można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Istnieją również przepisy przeznaczone dla wegan i osób cierpiących na celiakię. Poniższa receptura jest jednym z przykładów.

REKLAMA

Składniki:

250 g bezglutenowej mąki
100 g ksylitolu
1 łyżka stołowa cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleczka kokosowego
1 drobno rozgnieciony banan
1 łyżka soku z cytryny
4 dorodne świeże śliwki posiekane na drobne plasterki
syrop z agawy lub z daktyli do polania na wierzch

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Sypkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich mleko kokosowe i rozgniecionego banana, a także trochę soku z cytryny. Miksujemy. Na spód blachy wyłożonej pergaminem wykładamy pokrojone w plasterki śliwki i wylewamy na nie masę.

Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Wypiek przekładamy do góry dnem, aby śliwki były na wierzchu i zdejmujemy pergamin. Ciasto można polać ulubionym zamiennikiem cukru – syropem z agawy lub stewią w płynie.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA