Chałka będzie puszysta i pyszna. Przepis Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz i chałka
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Bincy Chris

Chałka to kultowy wypiek, który obecnie nie jest tak rozchwytywany, jak kiedyś, ale wciąż cieszy się sporą popularnością. Być może niektórzy zapomnieli już, jak smakuje, warto więc przygotować ją własnoręcznie. Tym bardziej że receptura Ewy Wachowicz jest prosta i szybka.

REKLAMA

Chałka to wyjątkowy specjał odznaczający się niezwykłymi walorami smakowymi. Deser wywodzi się z kuchni żydowskiej. Przez wiele lat zajmował czołowe miejsce wśród domowych wypieków. Przepyszną chałkę docenia też Ewa Wachowicz, która podzieliła się swoim przepisem właśnie na ten przysmak. Swojski wyrób z całą pewnością zrobi wrażenie na gościach.

Przepis na chałkę według Ewy Wachowicz

Składniki:
2 jajka
250 ml ciepłej wody
500 g mąki
50 g masła
15 g cukru
30 g drożdży
szczypta szafranu
mak lub sezam do posypania
żółtko do posmarowania

REKLAMA

Przygotowanie:
Najpierw mąkę przesiej do naczynia, zrób w niej dołeczek i wkrusz tam drożdże. Dodaj cukier i wodę, zaczyn przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans. Po tym czasie do miski dodaj ciepłe masło, jajka i szafran. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Ciasto na chałkę wyrabiaj rękoma, powinno być zwarte i sprężyste. Przykryj je i odłóż na 60 minut. Gdy masa zwiększy swoją objętość, pokrój ją na 3 kawałki jednakowej wielkości. Każdy z nich formuj na podłużny wałek, następnie stwórz z nich warkocz. Umieść go na blasze z papierem do pieczenia.

Ciasto z wierzchu posmaruj mieszanką żółtka i wody, a potem posyp sezamem albo makiem. Przysmak włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 40 minut. Wypiek możesz pokroić i posmarować masłem, doskonale smakuje ze szklanką mleka.

REKLAMA

Podziel się: