Chałka ,,żyrafa” podbija serca Polaków. Ten przepis zachwyci również Ciebie!

Fot. Pixabay.com

Dla wielu osób możliwość skosztowania świeżej chałki z masłem w towarzystwie kubka mleka czy kakao jest powrotem do dzieciństwa. W ostatnim czasie w sieci popularność zdobywa przepis na chałkę ,,żyrafę”. Jak ją przygotować?

REKLAMA

Swoją nazwę ten niecodzienny wypiek zawdzięcza wzorowi na cieście, który do złudzenia przypomina właśnie żyrafę. Okazuje się, że jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Stosując się do przepisu zaproponowanego przez portal Gazeta.pl, możemy zaskoczyć naszych bliskich!

Składniki:

REKLAMA

400 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
szklanka ciepłego mleka (ok. 250 ml),
25 g masła,
30 g cukru,
szczypta soli,
czerwony barwnik spożywczy lub kilka łyżek soku wyciśniętego z buraka.

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Na początek przygotowujemy rozczyn. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier, szczyptę soli, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Następnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut, dając drożdżom możliwość do rośnięcia.

Dalej przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, a także przygotowany rozczyn. Wszystko mieszamy i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska puszystą konsystencję. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części (jedna powinna ważyć ok. 250 g.). Do drugiej dodajemy czerwony barwnik lub sok z buraka i zagniatamy, aż kolor rozprowadzi się po całym cieście. Oba kawałki odstawiamy na około godzinę.

Po godzinie zagniatamy oddzielnie oba kawałki ciasta i każde z nich dzielimy na 4 kawałki. Z jednego formujemy owale o długości 25 centymetrów, zaś z kolorowego nieco krótsze ruloniki. Każdy z nich umieszczamy następnie w płacie jasnego ciasta i owijamy nim. Rulony dalej kroimy na połówki i układamy w keksówce (obok siebie, potem warstwami). Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.

Udostępnij: