Chleb w jajku może smakować dużo lepiej. Wystarczy dodać ten składnik

chleb w jajku
fot. screen Youtube / Original Naked Chef

Chleb w jajku to kultowy specjał doskonale przez nas znany i lubiany. Jeśli jednak jajka połączymy z mlekiem, które jest istotnym dodatkiem oraz odpowiednią mieszanką przypraw, smażone pieczywo zyska na smaku. Jak przygotować chleb w jajku?

REKLAMA

Chleb w jajku to pomysł na błyskawiczną przekąskę dla całej rodziny. Niektórzy do jego przygotowania używają tylko jajek, a inni dodają także przyprawy. Niewiele osób jednak do masy jajecznej dolewa mleko, a szkoda. Chleb dzięki temu składnikowi jest delikatniejszy i smakuje jeszcze lepiej. Mleko pełni także rolę spoiwa – jajka lepiej przykleją się do pieczywa.

Przekąskę warto zrobić z dodatkiem ulubionych przypraw. Dobrze sprawdza się czosnek granulowany, suszone oregano czy sproszkowana papryka. Przyprawy znakomicie uwypuklają smak, a przy okazji nadają przyjemnego zapachu i lekkości całej potrawie.

REKLAMA

Chleb w jajku – przepis

Składniki na 2 porcje:
2 jajka
4 kromki chleba
3-4 łyżki mleka
szczypta soli
szczypta czosnku granulowanego
szczypta słodkiej papryki mielonej
szczypta suszonego oregano
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka łączymy z mlekiem, dodajemy granulowany czosnek, oregano, sól, paprykę i wszystko dobrze mieszamy. Każdą kromkę pieczywa obtaczamy z obydwu stron w przyrządzonej panierce mleczno-jajecznej, potem układamy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy na na złoty kolor. Smacznego.

REKLAMA

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na znakomite przekąski. Przygotuj chrupiące chipsy z bobu, kulki ziemniaczane, a także cukinię w cieście naleśnikowym.

Podziel się: