REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto bez pieczenia Kinder Bueno – słodka chwila przyjemności

Ciasto bez pieczenia Kinder Bueno – słodka chwila przyjemności

ciasto kinder bueno
fot. screen Youtube / Izabela Kostka

Ciasto bez pieczenia Kinder Bueno smakuje jak popularne i bardzo lubiane batoniki. Jeśli przyrządzisz taki deser, domownicy z pewnością go docenią i nikt nie będzie w stanie mu się oprzeć.

REKLAMA

Nic tak dobrze nie smakuje po obfitym obiedzie, jak rewelacyjny deser. Ciasta bez pieczenia są zazwyczaj proste w przygotowaniu i nie inaczej jest w tym przypadku. Czego będziemy potrzebować do zrobienia tego aksamitnego ciasta?

Ciasto bez pieczenia Kinder Bueno – przepis

Składniki:
Masa budyniowa z orzechami:
100 g cukru
1 l mleka
saszetka cukru wanilinowego
3 saszetki budyniu śmietankowego
60 g prażonych orzechów laskowych
200 g miękkiego masła

Masa mleczno-czekoladowa:
60 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 36%
120 g mleka w proszku

Pozostałe składniki:
30 g prażonych orzechów laskowych
350 g kremu czekoladowego z orzechami laskowymi
400 g herbatników

Przygotowanie:
Najpierw przyrządź budyń. Do rondelka wlej 750 ml mleka, wsyp 100 g cukru i opakowanie cukru wanilinowego. Całość podgrzej, a resztę mleka przelej do oddzielnego garnka i połącz je z budyniem w proszku. Wszystko mieszaj tak, aby nie wytworzyły się grudki. Następnie krem budyniowy przelej do wrzącego mleka z cukrem i zacznij natychmiast mieszać (trwa to kilka minut). Gdy budyń zrobi się gęsty, odstaw go do wystudzenia. W foremce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż spód z herbatników. Ostrożnie posmaruj je połową masy czekoladowo-orzechowej, a następnie umieść na niej kolejną warstwę herbatników. Spód włóż do lodówki.

Pora na przygotowanie kremu czekoladowego. Tabliczkę czekolady rozpuść z 50 ml śmietany, a gdy oba składniki dobrze się ze sobą połączą, odstaw je do ostygnięcia. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem na jednolitą masę, dodaj do niej mleko w proszku i krem czekoladowy. Następnie ubij w naczyniu 350 ml schłodzonej śmietany i dodawaj ją powoli do masy z mascarpone. Taką masę wyłóż na herbatniki, po czym przykryj ją kolejną partią ciasteczek – deser umieść w chłodziarce. Za pomocą miksera ubij miękkie masło na puszystą masę i partiami dodawaj do niej zimny budyń. Wzbogać ją też o posiekane orzechy laskowe. Wyłóż ją na herbatniki, przykryj ostatnią warstwą herbatników, które następnie posmaruj masą czekoladowo-orzechową. Deser wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA