Ciasto bez pieczenia „Księżniczka”. Smakuje najlepiej na świecie!
Tradycyjne ciasta wymagają dużej ilości czasu na przygotowanie. Księżniczka to deser na bazie herbatników, serka mascarpone i dżemu porzeczkowego. Skorzystajcie z poniższej receptury, a gwarantujemy, że całą pracę wykonacie w nie więcej niż 20 minut.
REKLAMA
Księżniczka to delikatne jak chmurka ciasto, które wprost rozpływa się w ustach, a wszystko za sprawą serka mascarpone, który w połączeniu z bitą śmietaną ma niezwykle lekką konsystencję. To wymarzony deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni. Ciasto warto włożyć do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze stężał, wówczas faktura całego deseru będzie idealna.
Ciasto bez pieczenia „Księżniczka” – szybki i prosty przepis
Składniki:
230 g herbatników
900 ml śmietany 36%
0,7 kg serka mascarpone
200 g dżemu porzeczkowego
60 g cukru pudru
2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Ubijamy śmietanę mikserem lub ręcznie na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i serek mascarpone (łyżka po łyżce). Masę serową dzielimy na dwie porcje. Jedną z nich łączymy z kakao i mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy 1/4 herbatników i przykrywamy je kremem kakaowym. Ponownie umieszczamy 1/4 kruchych ciasteczek i smarujemy je dżemem porzeczkowym. Na dżem kładziemy 1/4 herbatników, a na nich rozsmarowujemy połowę serka mascarpone ze śmietaną, rozkładamy pozostałą porcję herbatników i przykrywamy deser resztą masy. Wierzch posypujemy startą czekoladą i wkładamy deser na pięć godzin do lodówki. Smacznego.
REKLAMA