Ciasto bez pieczenia ucieszy całą rodzinę. Smakuje lepiej niż wygląda

ciasto bez pieczenia z owocami
fot. screen Youtube / Rashel Román Recetas

Gdyby ogłoszono konkurs na najpiękniejsze ciasto, ten owocowy torcik z pewnością zdobyłoby zaszczytne miejsce. Stanowi niebywałą atrakcję każdego przyjęcia i nawet szkoda go kroić i psuć efekt. A jak smakuje ten kolorowy deser? Musisz sam go przygotować i się przekonać. Przepis jest naprawdę prosty.

REKLAMA

Owocowe, barwne i wyśmienite ciasto bez pieczenia

Wygląd dzisiejszego smakołyku zapiera dech w piersiach. Możesz zrobić go dla dzieci z okazji ich święta, które już za kilka dni lub podać na przyjęciu urodzinowym czy innej uroczystości. Jego wspaniały wygląd i równie dobry smak zaskoczy twoich gości. Na pewno będą chcieli poznać przepis na ten słodki wyrób. W cukierni takiego nie sprzedają. Wyczarujesz go z kilku rodzajów łatwo dostępnych owoców, a także innych dodatków, m.in. śmietanki i mleka. Żaden cukier nie jest potrzebny, zresztą obejdzie się nawet bez proszku do pieczenia. Deseru nie musisz wkładać do piekarnika. Będzie stabilny dzięki żelatynie. Przed podaniem schłodź go w lodówce.

Prosty przepis na deser bez pieczenia z owocami

Składniki:
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
1 szklanka śmietany
¼ szklanki wody
2 łyżeczki żelatyny
2 pomarańcze
2 kiwi
1 szklanka truskawek
1 mango

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Kroimy mango, kiwi, truskawki i pomarańcze. W naczyniu umieszczamy cząstki pomarańczy, a wokół nich układamy truskawki i kiwi. Następnie dajemy kawałki mango i po raz kolejny inne owoce.

W garnku łączymy cukier z wodą i żelatyną, gotujemy i mieszamy, aż stopnieją. Dodajemy śmietanę i mleko, łączymy do czasu, aż masa się zagotuje. Trzymamy ją na ogniu kolejne 2 minuty.

Mniejszą połową mieszanki zalewamy owoce w naczyniu. Ponownie układamy cząstki pomarańczy, kiwi itd. Znów zalewamy masą i dokładamy trochę owoców, rozprowadzamy resztę masy. Szlifujemy wierzch i wkładamy deser do chłodziarki na około 3 godziny. Po tym czasie powinien zastygnąć. Układamy go na talerzu, kroimy na kawałki i serwujemy. Smacznego.

REKLAMA