Pixabay.com

Możliwość upieczenia ciasta bez użycia piekarnika jest dobrą okazją do przygotowania szybkiego i pysznego deseru. Poniższa propozycja z dodatkiem owoców jest świetnym pomysłem na letnie dni.

Składniki na spód:

30 herbatników kakaowych

Składniki na pierwszą masę:

2 budynie śmietankowe (1 budyń = 40 g)
0,7 l mleka
4 łyżki cukru
200 g masła

Składniki na drugą masę:

2 serki śmietankowe (1 serek = 220 g)
Garść jagód
3 – 4 łyżki cukru pudru

Składniki do dekoracji:

maliny
borówka amerykańska
winogrono zielone
kiwi
wiórki kokosowe

Dodatkowo:

blaszka o wymiarach 22×32 cm
papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Papier wykładamy na blasze i układamy na nim pierwszą warstwę herbatników. Następnie wlewamy mleko do garnka, a 125 ml odlewamy do rozpuszczenia budyniu. Po zagotowaniu mleka dosypujemy cukier, dodajemy masło i dolewamy rozpuszczony budyń.

Gorący budyń wylewamy na herbatniki, a na masie układamy kolejną warstwę herbatników. Potem blendujemy jagody, serki i cukier puder. Taką masę wykładamy na herbatniki. Na górę układamy maliny, borówki, winogrona, kiwi i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria