Ciasto jakiego jeszcze nie jadłeś
YouTube screen | Lecker mit Sophie Mayer

Ciasto jakiego jeszcze nie jadłeś – jest przepyszne w smaku, delikatne i zarazem niezwykle aromatyczne. Przygotujesz je ekspresowo, poznaj przepis.

Jeśli nie masz pomysłu na szybki i pyszny deser to koniecznie wypróbuj tego przepisu na ciasto z orzechowym kremem i pysznymi plackami biszkoptowymi. Szybkie i proste w przygotowaniu, a smak jest nie do opisania. Zaskocz swoich bliskich i zrób to ciasto – zniknie w mgnieniu oka.

Ciasto jakiego jeszcze nie jadłeś. Boski smak

Składniki:

Masa budyniowa:

» 2 jajka
» 150 g cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 60 g mąki
» 500 ml mleka
» 180 g masła

Pralina:

» 80 g cukru
» 75 g orzechów laskowych
» 75 g migdałów

Ciasto:

» 80 g masła
» szczypta cukru i soli
» 100 ml wody
» 100 ml mleka
» 120 g mąki
» 4 jajka

Przygotowanie: 

Masa: Jajka wbij do miski i dodaj cukier, cukier wanilinowy i mąkę, następnie zmiksuj na lekko puszystą masę. Dolewaj stopniowo mleko i mieszaj. Przelej całość do garnka, a potem podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Masło zmiksuj i dodawaj stopniowo masy budyniowej.

Pralina: Cukier wsyp na patelni i rozpuść na małym ogniu, następnie dodaj orzechy i migdały. Dobrze wymieszaj, a potem przełóż na papier do pieczenia, by wystygły. Zmiel je w malakserze na pastę – powstanie pralina. Pralinę dodaj do masy budyniowej i zmiksuj.

Ciasto: Masło wrzuć do garnka, dodaj szczyptę soli, cukru, a następnie wlej wodę i mleko. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj mąkę. Mieszaj, aż uzyskasz gładką, spójną konsystencję. Przełóż do miseczki, następnie dodawaj po jednym jajku miksując. Ciasto powinno być lekko lejące i lekko gęste.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, a jeśli go nie masz to wytnij dziurkę na rogu foliowego woreczka. Na dużej blaszce z papierem do pieczenia zrób z ciasta siateczkę – zrób 5 takich siatkowych blatów, każdy upiecz oddzielnie w 190 stopniach, przez 15 minut.

Ciasto jakiego jeszcze nie jadłeś
YouTube screen | Lecker mit Sophie Mayer

W blaszce układaj ciasto warstwami: spód pokryj masą pralinkową, a potem zrób tak z kolejnymi czterema spodami. Pozostałą masę posmaruj brzegi ciasta, a potem możesz posypać je prażonymi płatkami migdałów. I gotowe, smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę