Ciasto Mokka – tak wilgotne i pyszne, że rozpływa się w ustach

Ciasto Mokka
YouTube Screen | Cooking station

Ciasto Mokka to przepyszny biszkopt kawowy z dodatkiem kremu śmietankowego to coś co idealnie pasuje na ciepłe dni. Jest orzeźwiające i bardzo wilgotne. Poznaj przepis. 

REKLAMA

To ciasto idealne na coraz cieplejsze dni. Doskonale orzeźwia, najlepiej smakuje na zimno i świetnie komponuje się z dodatkiem gałki lodów. Przepis znajdziesz poniżej.

Ciasto Mokka – przepis

Składniki:

» 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
» 2 łyżki ciepłej wody
» 250 g masła, miękkiego
» 250 g cukru
» 4 jajka
» 250 g mąki
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 2 łyżki kakao i mleka
» 200 g gorzkiej czekolady
» 2 łyżki śmietany 30%

Krem śmietankowy:

» 100 ml śmietany kremówki
» 50 g czekolady
» 2 g kawy rozpuszczalnej

REKLAMA

Przygotowanie:

Rozpuść kawę w ciepłej wodzie i odstaw, aby wystygła. W miseczce umieść miękkie masło, następnie wsyp cukier i ubij na gładką masę. Dodawaj stopniowo po jednym jajku cały czas ubijając. Dodaj przestudzoną kawę, a potem dokładnie wymieszaj.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao, następnie dodawaj do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki się połączą. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (23 cm), następnie piecz przez 45 minut do suchego patyczka w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw ciasto do przestudzenia.

REKLAMA

Przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, następnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.  Krem śmietankowy: ubij śmietankę, następnie dodawaj przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wsyp kawę rozpuszczalną, a potem dokładnie wymieszaj.

Na wystudzone ciasto wyłóż krem, a potem polej polewą. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin i gotowe, smacznego!

Udostępnij: