Ciasto z jabłkami i budyniem. Lepsze od pracochłonnej szarlotki

ciasto z jabłkami i budyniem
fot. screen Youtube / Bombowa Kuchnia

Przepisy na ciasta, które powstają prawie same, są na wagę złota. Rarytas, który dziś dla ciebie mamy zasługuje na podwójną uwagę. Trafi w gusta szczególnie tych osób, które przepadają za swojską szarlotką i chętnie spałaszują też budyń. Dzisiejsze ciacho skrywa w swym wnętrzu zarówno uwielbiane owoce, jak i słodki krem budyniowy. To połączenie jest strzałem w dziesiątkę na deser. Gwarantujemy, że wypiek od razu posmakuje wszystkim domownikom i będzie twoim numerem 1 w notesie z przepisami kulinarnymi.

REKLAMA

Ciasto z jabłkami kusi wyglądem i smakiem. Lepsze od szarlotki

Ten deser – w porównaniu z klasyczną szarlotką – jest łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu. Długotrwałe prażenie jabłek wcale nie wchodzi w grę. Wystarczy je pokroić i umieścić surowe kawałki w cieście kruchym, zagniecionym na początku. Budyń to też bardzo prosta sprawa. Finalnie powstanie jabłkowo-budyniowy wypiek, który można z powodzeniem zaserwować znajomym czy rodzinie. Każdy kęs tego ciasta powoduje ciarki na plecach. Warto się skusić.

Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki:
Na ciasto
3 jajka
250 g posiekanego masła
500 g przesianej mąki
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru

REKLAMA

Na krem budyniowy
4 opak. budyniu waniliowego lub śmietankowego (jeśli używasz budyniu bez cukru, powinieneś go osłodzić)
1,5 litra mleka

Dodatkowo
1,5 kg jabłek pokrojonych w kawałki

Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę, dorzuć masło w kawałkach i wszystko ze sobą posiekaj. Dodaj śmietanę, proszek do pieczenia, jajka i cukier puder. Mieszaj, a po chwili zacznij zagniatać ciasto. Spójną masę przekrój na pół. Pierwszą porcję ciasta rozmieść w formie wyścielonej pergaminem (wymiary 22cm x 33cm lub zbliżone), oprósz mąką, rozwałkuj i nakłuj za pomocą widelca. Owoce pokrój w mniejsze cząstki i ułóż na cieście w blaszce.

REKLAMA

Na krem budyniowy: do garnka wlej 1 litr mleka i zagotuj. Budynie przesyp do naczynia, zalej połową nabiału i porządnie wymieszaj. Jak tylko mleko w naczyniu zacznie się podnosić, wlej roztopione proszki budyniowe i mieszaj na gęstą masę. Jeszcze gorącą równo rozprowadź na jabłkach. Resztę ciasta rozwałkuj, umieść na kremie budyniowym i nakłuj widelcem. Wstaw deser do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz ok. 50-60 minut. Wypiek posyp cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

Udostępnij: