Chrupkość kurczaka jest czynnikiem, który dla wielu osób stanowi największą jego zaletę, choć niektórzy mają problem z uzyskaniem najlepszego efektu. Jak się okazuje, osiągnięcie chrupiącej skórki jest bardzo proste.
Każdy, kto przygotowuje kurczaka dąży do tego, aby jego mięsa było niemal rozpływające się w ustach, a skórka jak najbardziej chrupiąca. Do uzyskania takiego efektu wcale nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych.
Sposób ten jest bardzo prosty. Wystarczy, że wysmarujemy kurczaka miodem i wstawimy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy go, następnie obtaczamy w marynacie i umieszczamy w piekarniku. Skórka dzięki temu będzie chrupiąca i aromatyczna.
W tak przygotowany sposób kurczaka można użyć na wiele sposobów. Jedni wolą dodawać go w kawałkach do sałatki, zaś inni preferują podawanie go w całości, tuż obok mizerii, ziemniaków czy innych surówek.