Fot. Pixabay.com

Pierogi są zdecydowanie jednym z klasycznych dań polskiej kuchni. Jest ich również kilka różnych rodzajów. Problematyczna niekiedy jest kwestia ich gotowania i tego, aby podczas tego procesu się nie rozpadały.

Przepis na pierogi jest doskonale znany wszystkim miłośnikom kuchni. Ich wybitny smak i tradycja sprawiają, że niemal w każdym polskim domu można je spotkać w święta, ale nie tylko.

Sekretnym składnikiem pierogów, który wpływa na ich elastyczność i wytrzymałość jest mąka ziemniaczana. Dzięki niej gotowe pierogi będą puszyste i delikatne, a podczas gotowania nie dojdzie do ich rozpadu.

Podczas mieszania składników na ciasto warto je odstawić na bok na krótki czas. Dzięki temu masa będzie bardziej nawilżona, a później będzie z nią znacznie łatwiej pracować.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria