Coroczny hit na święta. Połączenie makowca i piernika zaskoczy cię podwójnie

makowiec na spodzie piernikowym
fot. screen Youtube / Henia Foks

Dobrego makowca, jak i piernika nie może zabraknąć na uroczystym stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Oba ciasta są przez nas uwielbiane. A które jest lepsze? Zdania na ten temat są podzielone. Dla niektórych numerem jeden jest makowiec, a dla innych to piernik jest bestsellerem. Jeśli w twojej rodzinie istnieje właśnie taka „batalia”, to może zastanów się nad połączeniem tych dwóch wypieków. Wtedy powstanie wyjątkowy deser, który zadowoli każde podniebienie. Skorzystaj z poniższej receptury na makowiec z piernikiem i zaskocz rodzinę bożonarodzeniowym deserem 2 w 1. Ze stołu zniknie momentalnie.

REKLAMA

Znakomita połączenie makowca z piernikiem. Smakuje fenomenalnie

Makowiec i piernik to najchętniej podawane wypieki na Boże Narodzenie. Do tej pory obydwa królowały na moim stole, ale odkąd znalazłam ten niesamowity przepis na podwójnie pyszne ciasto, nie chcę już innego. Połączenie makowca z piernikiem bardzo mi smakuje, a rodzina za nim szaleje.

Wyborny makowiec w cieście piernikowym smakuje bosko i rozpływa się w ustach. Skradnie serca zarówno dzieci, jak i dorosłych, którzy będą błagać o dokładki. Koniecznie upiecz ten specjał na nadchodzące święta.

REKLAMA

Doskonały przepis na makowiec w cieście piernikowym

Składniki na ciasto:
pół szklanki cukru
1 jajko
100 g masła
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę makową:
1 łyżka miodu
500 g maku
1 szklanka cukru
100 g masła
3 jabłka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki mąki pszennej
orzechy
2 białka

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Na początku wlej rozpuszczone masło do naczynia z mąką, dodaj cukier, miód, jajko, przyprawę do pierników i proszek do pieczenia. Wszystkie produkty starannie połącz.

Na masę makową: zalej mak 2 szklankami wrzącej wody i odstaw na pół godziny. Po tym czasie wlej do niego płynne masło, dodaj mąkę pszenną, miód, cukier, proszek do pieczenia, a także skrobię ziemniaczaną i garść orzechów. Wzbogać masę o aromat waniliowy i jabłka pokrojone w kostkę. Na koniec dodaj 2 ubite białka i starannie mieszaj składniki za pomocą łyżki.

Zajmij się ciastem przygotowanym na początku. Musisz je wyrobić. Blachę (wymiary ok. 27×17 cm) wyłóż pergaminem i umieść w niej ciasto, a na nim rozsmaruj masę makową.

REKLAMA

Deser piecz w 170°C przez godzinę. Po upieczeniu wypiek możesz udekorować z wierzchu wiórkami startej na tarce czekolady. Makowiec w cieście piernikowym pachnie świętami Bożego Narodzenia. Apetycznie wygląda, jest miękki, pyszny i szybko znika ze stołu.

Podziel się: