Czekoladowa rolada Snickers
YouTube screen | Lecker mit Sophie Mayer

Czekoladowa rolada Snickers to prawdziwy raj dla podniebienia. Jest tak pyszna, że uzależnia każdego, kto jej spróbuje choć raz. Wypróbuj tego przepisu. 

Rolada składa się z czekoladowego biszkoptu, kremu na bazie zmielonych prażonych orzeszków laskowych i kajmaku oraz warstwy nutelli. To ciasto jest tak pyszne, że można oszaleć na jego punkcie. Smakuje rewelacyjnie dzięki polewie czekoladowej z chrupiącymi orzeszkami. Poznaj przepis.

Czekoladowa rolada Snickers – oszalejesz na punkcie tego ciasta

Czekoladowa rolada Snickers
YouTube screen | Lecker mit Sophie Mayer

Składniki:

Biszkopt:

» 3 jajka
» 65 g cukru
» szczypta soli
» 60 g mąki
» 15 g kakao
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» 25 ml oleju roślinnego

Masa:

» 65 g prażonych orzeszków laskowych
» 150 g serka śmietankowego
» 15 g cukru pudru
» 75 ml śmietanki
» puszka kajmaku
» 25 g masła
» Nutella

Polewa:

» 100 g mlecznej czekolady
» 20 ml oleju roślinnego
» 50 g posiekanych prażonych orzeszków laskowych

Przygotowanie:

Orzechy laskowe (65 g) podpraż w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Obierz z łupinek i pozostaw do wystygnięcia, a potem zmiel je na mąkę w malakserze.

Biszkopt: wbij jajka do miski i dodaj cukier i szczyptę soli, następnie miksuj do uzyskania puszystej masy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao połącz ze sobą. Stopniowo dodawaj do masy, a na koniec wlej olej i krótko zmiksuj. Przelej masę na dużą blachę (20×30) z papierem do pieczenia, następnie piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krem: serek śmietankowy przełóż do miski, następnie dodaj cukier puder oraz śmietankę kremówkę. Zmiksuj do momentu, aż krem będzie gładki. Dodaj zmielone orzeszki laskowe, a potem dodaj łyżkę kajmaku. Pozostały kajmak rozpuść z dodatkiem masła oraz dodaj 2 łyżki Nutelli.

Polewa: wszystkie składniki rozpuść , a potem dodaj orzeszki.

Na biszkopcie rozsmaruj kajmak z Nutellą, możesz posypać opcjonalnie kawałkami orzechów. Potem wyłóż krem, a następnie delikatnie zwijaj ciasto w roladę. Przełóż do blaszki i polej obficie polewą, następnie włóż do lodówki.

Smacznego!

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę