Pixabay.com

Wśród wielu propozycji deserowych tarta w różnych wersjach jest jednym z ciekawszych i przyjemniejszych pomysłów. Poniższy przepis na tartę czekoladową z malinami sprawi, że nie będziemy chcieli próbować niczego innego.

Składniki na kruchy spód:

300 g mąki
75 g cukru pudru
25 g kakao
2 żółtka
200 g zimnego masła

Składniki na mus czekoladowy:

250 ml śmietanki 30 proc.
160 g gorzkiej czekolady
60 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

400 g malin
2 łyżki kakao
sucha fasola do obciążenia kruchego ciasta (około 2 szklanki)
forma na tartę o średnicy około 25 cm

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier puder i kakao mieszamy w dużej misce. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Energicznie zagniatamy ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm i wykładamy nim formę do tarty. Dociskamy boki ciasta i odcinamy wystające kawałki. W kilku miejscach nakłuwamy spód widelcem.

Na cieście rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę, ale obciążyć ciasto. Pieczemy je przez 15 minut w 180 stopniach. Potem zdejmujemy papier i fasolę i studzimy ciasto przez 5 minut.

Do rondelka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, a kiedy zacznie bulgotać wyłączamy gaz. Dodajemy obie czekolady i mieszamy na jednolitą masę. Na kruchy spód wykładamy maliny, zalewamy je czekoladą i wyrównujemy szpatułką. Ciasto wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria