Czym można zastąpić jajka w wypiekach? Te 4 zamienniki są najlepsze

czym można zastąpić jajka

Jajka to podstawowy składnik do ciast i nie tylko. Często zdarza się tak, że nie sprawdzamy ile mamy ich w lodówce. Wtedy w rezultacie orientujemy się dopiero w trakcie gotowania, że nie mamy ani jednego jajka. Są jednak świetne zamienniki, które powinieneś znać, w przypadku ich braku. Oto 4 najlepsze sposoby na zastąpienie tego składnika w wypiekach.

   

Jajka występują prawie we wszystkich recepturach – trudno sobie wyobrazić naleśniki czy ciasto bez tego składnika. Wykorzystujemy je nawet do panierowania kotletów schabowych lub drobiowych. 

» Jaką rolę odgrywają jajka w przepisach?

   

Sa bardzo istotne, ponieważ mają właściwości, które wiążą konsystencję dania. Jednak czasami zdarza się, że akurat nie mamy ich w lodówce, a połowę składników do ciasta już przygotowaliśmy.

Co zrobić, kiedy znajdziemy się w takiej sytuacji? Nie musisz od razu biec do sklepu po jajka, bo w swojej kuchennej szafce z pewnością znajdziesz choć jeden z czterech najlepszych zamienników, które je zastąpią. Czym więc można zastąpić jajka w wypiekach? Sprawdź!

   

Czym można zastąpić jajka w wypiekach? Oto 4 najlepsze zamienniki!

czym można zastąpić jajka


1. Mus jabłkowy

Idealnie sprawdzi się jako zamiennik jajka do wypieków takich jak muffinki i wiele innych rodzajów babeczek. Oprócz tego, że zastąpi jajko, to w dodatku urozmaici smak. 60 g musu jabłkowego – 1 jajko.


2. Jogurt naturalny lub puree bananowe 

Zastąpi jajko w wypiekach takich jak chleb czy ciasto brownie. Około 60 g jogurtu naturalnego – 1 jajko, a puree z jednego banana – 2 jajka.


3. Puree warzywne

Okazuje się, że nie tylko owoce mają świetne predyspozycje do zastąpienia jajek. Świetnie sprawdzi się także puree warzywne. Najlepiej jeśli będą to warzywa o neutralnym, ale nieco słodkim smaku, na przykład dynia, marchewka oraz bataty.

   

4. Tofu, siemię lniane i nasiona chia

Tofu musi być zmiksowane, a siemie i nasiona dobrze namoczone. To genialny zamiennik jajka. Osoby, które nie liczą kalorii, mogą użyć także klasycznego oleju rzepakowego, słonecznikowego.


Opakowanie po jajkach ma praktyczne funkcje. Mało kto o nich słyszał!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News