Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto. Wystarczą tylko 4 składniki

brownie

Brownie to niezwykle pyszne i mocno czekoladowe ciasto, które jest banalnie proste w wykonaniu i szybkie. W przeciwieństwie do innych ciast nie jest puszyste, tylko gęste, intensywne i maziste. Bazuje na 4 podstawowych składnikach, które każdy ma zazwyczaj w kuchennej szafce! Oto najlepszy przepis na brownie!

REKLAMA

Amerykańskie ciasto brownie powstaje z czekolady, masła, mąki oraz jajek. Po upieczeniu nie jest ani trochę puszyste. Charakterystyczny jest jednak jego niezwykle aromatyczny smak. Oprócz tego, że smakuje wyśmienicie i bardzo czekoladowo, to w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Jest więc idealne na każdą okazję.

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, to nie idź do sklepu po przetworzone słodycze. Lepiej dokładnie sprawdź czy masz w kuchni wszystkie niezbędne składniki na brownie i samodzielnie przygotuj to rewelacyjne, mocno czekoladowe ciasto. Z pewnością zdziwisz się, w jakim czasie ciasto zniknie z talerza!

Brownie – mocno czekoladowe i wilgotne ciasto. Przepis

brownie

REKLAMA

Składniki:

› 200 g masła

› 200 g gorzkiej czekolady

› 3 jajka (temp. pokojowa)

› 250 g cukru

› 135 g mąki

› szczypta soli

› opcjonalnie: ok. 50 – 100 g gorzkiej czekolady na wierzch

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Przygotuj foremkę, w której będziesz piec ciasto – wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masło posiekaj w kostkę, a następnie umieść je w rondelku i dodaj połamaną czekoladę. Wszystko cały czas mieszaj, aż całość się rozpuści, ściągnij z palnika i odstaw do ostudzenia.

Do miski wbij jajka i dodaj cukier, a następnie dokładnie zmiksuj. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i miksuj, do momentu, aż uzyskasz gładką masę.

Dodaj mąkę i sól, następnie ponownie zmiksuj na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wlej do foremki, a na wierzch posyp kawałki czekolady.

REKLAMA

Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut, aż brownie lekko urośnie. Jeśli masz większą foremkę to ciasto upiecze się szybciej, a jeśli używasz mniejszej to czas pieczenia musisz wydłużyć o kilka minut.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Smacznego!


Jeśli lubisz czekoladowe ciasta, to spróbuj przepisu na puszysty i niezwykle smaczny wypiek! Potrzebujesz tylko 2 składników!


Podziel się: