Czym w diecie zastąpić tradycyjną sól? Zobacz najlepsze zamienniki

sól

REKLAMA

Powszechnie wiadomo, że nadmiar soli w diecie nie jest korzystny dla zdrowia. Mało tego, sól występuje w większości produktów spożywczych, zwłaszcza w tych przetworzonych, i nic dziwnego, że osoby dbające o zdrowie coraz częściej szukają jej zdrowszych substytutów. Ten dobrze dobrany, podniesie smak i nada pożądanego akcentu. Poznaj zdrowe zmienniki soli.

Czym w diecie zastąpić tradycyjną sól?

Zioła i przyprawy
Zdrowszą alternatywą dla soli są zioła i przyprawy. Kardamon używa się głównie w kuchni azjatyckiej i nadaje potrawom lekko pikantnego smaku. Gałka muszkatołowa, mimo że ma odrobinę słodki smak to można nią doprawiać sosy. Do ryżu, zamiast soli można dodać imbir albo kurkumę. Zioła, takie jak estragon, mięta, lubczyk, bazylia, kolendra, majeranek czy tymianek, z sukcesem zastąpią wspomniany produkt i wzbogacą posiłki swoim niezwykłym aromatem.

REKLAMA

Warzywa
Czosnek, cebula, a także sproszkowana papryka mogą z powodzeniem być dobrym zamiennikiem dla soli. Cytryna i limonka idealnie łączą się z potrawami rybnymi. Suszone pomidory (w formie sproszkowanej) również mogą być zamiennikiem soli. Zawierają szereg witamin m.in. B6, B1, B9, C, A, K. Są też źródłem magnezu, potasu i manganu.

Suszone grzyby
Alternatywą dla soli mogą być grzyby sproszkowane. To inaczej mączka grzybowa, która jest popisowym uzupełnieniem do mięs, zup, zapiekanek i sosów. Jeżeli chcesz uzyskać smak słony, sięgnij po borowiki z podgrzybkami lub same borowiki. Suszone kurki nadadzą daniu pikanterii.

REKLAMA

Sól niskosodowa
Sól kuchenna to źródło chlorku sodu, a jej odmiana niskosodowa także bazuje na tym związku, jednak ma go stanowczo mniej. Zamiast tego ma związki jodu, potasu i magnezu. Jest mniej słona niż kuchenna, co może skłaniać do stosowana jej znacznych ilości. Jest trochę droższa niż zwykła sól.

Sól himalajska
Sól himalajska to zdrowszy i najbardziej czysty rodzaj soli kamiennej. Mieści w sobie mnóstwo pierwiastków tj. wapń, potas, magnez, żelazo. Jednak pamiętaj, że to wciąż sól i za bardzo z nią nie przesadzaj.

Sól kuchenną mogą z łatwością zastąpić inne, zdrowsze produkty. Jest ich dość dużo i bez wątpienia każdy znajdzie niejeden idealny odpowiednik.

Podziel się: