YouTube | Preppy Kitchen

Wśród wielu pomysłów na deser, jednym z najciekawszych jest przyrządzenie pysznych i orzeźwiających cytrynowych batoników. Co najważniejsze, z przepisem tym poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony kucharz.

Składniki na wierzch:

230 g masła w temperaturze pokojowej (pokrojonego w kostkę)
2 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru
szczypta soli

Składniki na spód:

4 jajka
2 szklanki cukru
6 łyżek mąki
6 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a prostokątną formę do ciasta wykładamy folią aluminiową. Mieszamy mąkę, cukier i sól w dużej misce, a potem dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Wykładamy nim blachę i pieczemy przez 20 minut.

Następnie mieszamy jajka, cukier i mąkę z dodatkiem soku z cytryny. Wylewamy na upieczony spód i pieczemy przez kolejne 20 minut. Studzimy i kroimy na małe batoniki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę