Dodaj 50 g, a biszkopt pięknie wyrośnie. Będzie puszysty i miękki

wyrośnięty biszkopt
fot. screen Youtube / MaryanaTastyFood

Biszkopt nie jest zbyt trudnym do zrobienia ciastem, wystarczy zmiksować kilka składników, a potem przelać do blaszki i wstawić ją do piekarnika. Grunt, żeby ciasto wyrosło, nie opadło i dobrze smakowało. Dzięki jednej łatwej sztuczce biszkopt na pewno się uda i podpasuje każdemu.

REKLAMA

Każdy kuchenny nowicjusz powinien opanować sztukę pieczenia biszkoptu, nawet nie do perfekcji, ale do przyzwoitego szczebla. To wielofunkcyjne ciasto stanowi podstawę wielu tortów i ciast z kremami czy galaretkami. Mając dobry fundament, czyli biszkopt, stworzysz wiele smakołyków.

Ponieważ biszkopt lubi nam czasem spłatać figla, warto opanować sztukę przyrządzania tego ciasta, a za każdym razem będzie zachwycać wielkością, strukturą i smakiem. Osiągnięcie takiego efektu nie jest wcale arcytrudne, bo wystarczy dodać 1 składnik.

REKLAMA

Najbardziej udany biszkopt pod słońcem

Biszkopt to kompozycja złożona z jajek, mąki i cukru. Warto wybrać jajka od szczęśliwych kur, czyli tzw. klasy 0 lub 1, ewentualnie 2. Z mąki razowej raczej nie wyjdzie dobry biszkopt, więc sięgamy po tylko po pszenną. Oprócz tego wypiek warto wzbogacić o jeszcze jeden sypki składnik, a jest nim skrobia ziemniaczana. Sprawi, że deser będzie mięciutki i elastyczny. Już odrobina tego dodatku pozwoli uzyskać fenomenalny efekt. Poznaj przepis na biszkopt z dodatkiem mąki ziemniaczanej.

Jak zrobić perfekcyjny biszkopt?

Składniki:
150 g mąki pszennej
200 g drobnego cukru
5 jaj
50 g skrobi ziemniaczanej

Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka z cukrem (100 g) ubij na jasny, pulchny krem, a pozostałą porcję cukru dodaj do białek i miksuj na sztywną pianę.

REKLAMA

Do naczynia przesiej obie mąki, przełóż żółtka, a także ubite białka, lekko połącz masę szpatułką.

Okrągłą formę wyściel pergaminem i przelej przygotowane ciasto biszkoptowe. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Biszkopt wyjmij z piekarnika i rzuć tortownicę na blat, a wypiek zachowa odpowiedni kształt i wysokość.