REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj do murzynka te 2 składniki. Będzie aromatyczny i wilgotny

Dodaj do murzynka te 2 składniki. Będzie aromatyczny i wilgotny

Dodaj do murzynka te 2 składniki

Dodaj do murzynka te 2 składniki, a nie pożałujesz. Będzie nie tylko aromatyczny i wilgotny, ale też lekki jak piórko. Poznaj wyśmienity przepis!

REKLAMA

Murzynek to ciasto, które uwielbiają wszyscy smakosze czekolady i nie tylko. To ciasto przypomina czasy dzieciństwa, kiedy najczęściej robiły je nasze ukochane babcie. Okazuje się, że są pewne dwa składniki, które sprawią, że ciasto jest obłędne w smaku.

Dodaj do murzynka te 2 składniki, będziesz zachwycony!

Wystarczy, że dodasz starte jabłko i zmielone orzechy włoskie. To połączenie sprawi, że murzynek nabierze nowego, lepszego wymiaru. Będzie obłędnie aromatyczny, wilgotny i lekki niczym piórko. Poznaj przepis i wypróbuj!

Składniki:

» 1,5 szklanki mąki
» 1 szklanka cukru
» 250 g margaryny
» 1 starte jabłko
» garść orzechów włoskich zmielonych
» 4 jajka
» 7 łyżek wody
» 1 łyżeczka sody
»1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 3 łyżki kakao
» 1 cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Do miseczki wsyp mąkę, sodę i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. W garnku umieść margarynę, cukier, cukier wanilinowy i kakao oraz podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

Białka oddziel od żółtek i ubij ją na sztywną piankę. Do przestudzonej masy kakaowej dodaj żółtka i zmiksuj, a potem dodawaj stopniowo mąkę cały czas miksując. Dodaj wodę, starte jabłko i zmielone w malakserze orzechy włoskie, następnie zmiksuj. Na koniec dodaj piankę z ubitych białek, a potem bardzo krótko zmiksuj.

Wlej masę do formy (24cm), następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę do suchego patyczka.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA