Zdj. ilustr./Pixabay

Na świąteczny stół podajesz pieczoną kaczkę lub gęś? Uwielbiasz sery i pasztety? Znakomitym dodatkiem do tych i innych dań będzie domowa konfitura z żurawiny.

Własnoręcznie przyrządzona żurawina jest bez porównania lepsza i zdrowsza niż ta gotowa w słoiczkach kupowana w sklepach. Nie zawiera konserwantów i sztucznych zagęszczaczy, a przede wszystkim ma prosty skład, a więc zawiera wyłącznie żurawinę i wodę.

Przepis na domową konfiturę z żurawiny, która może być później przechowywana w słoiczkach, choć najlepiej robić ją na bieżąco do dania, jest prosty i bardzo szybki.

Do jej przyrządzenia potrzebujemy:

– suszoną żurawinę

– wodę

Sposób przyrządzenia:

Żurawinę wkładamy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy ją do momentu, aż zmięknie i wyparuje z niej woda. W razie potrzeby, gdyby owoce były wciąż dość twarde, należy uzupełniać poziom wody i ponownie doprowadzać do wrzenia.


Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę