Domowe kotlety sojowe. Idealne nie tylko dla wegetarian

YouTube | HomeCookingShow

Kotlety sojowe bez większego problemu można kupić w sklepie, ale można także przygotować je we własnej kuchni. Jeśli chcemy przestać spożywać przetworzoną żywność, będą one idealnym pomysłem na obiad.

REKLAMA

Składniki:

soja – 300 g
ziemniaki – 150 g
jajko – 1 sztuka
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, oregano, papryka suszona
cebula – 1 mała sztuka
olej do smażenia
mąka
sezam lub bułka tarta

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Soję gotujemy, a następnie ją mielimy np. przy użyciu maszynki do mięsa. Następnie obieramy ziemniaki, myjemy je pod zimną wodą i odsączamy. Kroimy je w wiórki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.

REKLAMA

Usmażone ziemniaki łączymy z soją, dodajemy jajko, posiekaną cebulę i przyprawy. Masę dzielimy na sześć porcji, z których formujemy kotlety. Panierujemy je w mące i sezamie i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Udostępnij: