Domowe wege burgery z buraka i kaszy jaglanej. Ten smak cię zaskoczy!

wege burgery
fot. shareinfo.pl

Poznaj bardzo prosty przepis na domowe wege burgery. Przygotowanie potrawy wymaga trochę czasu, ale ich smak zaskoczy ciebie oraz bliskich. Można je wykorzystać na obiad z dodatkiem surówki i frytek lub zrobić z nich pyszne hamburgery. Kotlety są doskonałą opcją dla wegetarian lub osób, które unikają mięsa. Przygotowane danie można bez problemu zamrozić.

REKLAMA

Domowe wege burgery – przepis

Składniki na kotlety:
– 200g kaszy jaglanej
– 4 małe buraki
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 50g mąki pszennej
– ½ szklanki pestek dyni
– ¼ szklanki słonecznika
– ¼ szklanki sezamu
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
– łyżeczka papryki ostrej
– pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne

Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną do pełnego odparowania wody według zaleceń producenta. Podczas gotowania kaszy trzemy buraki na tarce o dużych oczkach, a następnie siekamy drobno cebulę oraz czosnek. Dodajemy mąkę i pestki dyni. Na suchej patelni prażymy lekko słonecznik oraz sezam i wrzucamy do reszty składników. Później całość doprawiamy sosem sojowym i przyprawami. Po ugotowaniu kaszy czekamy do wystygnięcia i dodajemy do reszty.

REKLAMA

Jak już wymieszamy składniki zabieramy się za lepienie płaskich kotletów – około 1cm grubości, wielkości standardowego rozmiaru bułki. Pieczemy przez około 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, po czym przewracamy kotlet na drugą stronę i trzymamy kolejne 20 minut do pełnego upieczenia.

Polecamy skorzystać z przepisu na gotowego hamburgera, do którego potrzebujesz kilka składników więcej, a połączenie ich z kotletem buraczanym stworzy doskonały obiad.

REKLAMA

Składniki na hamburgera:
-bułka wieloziarnista
-pomidor
-cebula
-ser
-cukinia
-jogurt naturalny
-czosnek
-ketchup
-przygotowane wcześniej kotlety z buraka

Przygotowanie:
Bułkę kroimy na pół i podpiekamy ją lekko w piekarniku, następnie przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego i czosnku. Opcjonalnie można dodać szczyptę pieprzu, aby jeszcze bardziej podkreślić smak sosu. Smarujemy obie połówki bułki sosem czosnkowym i ketchupem. Na rozgrzanej patelni układamy kilka plastrów cukinii i smażymy do zarumienia. Na bułce układamy kolejno kilka piór skrojonej cebuli, plasterek pomidora, później podgrzanego kotleta z buraka. W ostatniej części dodajemy ser oraz plastry cukinii, a na koniec składamy w całość przykrywając bułką. Smacznego!

Udostępnij: