Domowy drobiowy kebab. Znacznie lepszy niż z budki

Pexels.com

Kebab jest jedną z najchętniej spożywanych potraw przez Polaków, jeśli chodzi o kuchnie z innych krajów. Jeśli nie chcemy decydować się na danie z budki, bez większego problemu możemy je przygotować we własnej kuchni.

REKLAMA

Składniki:

500 g mięsa z piersi kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kuminu
1 laska cynamonu
1 duży liść laurowy
2-3 łyżki stołowe octu
oliwa
3 ząbki czosnku

REKLAMA

Do wypełnienia pity:

pomidor
kapusta pekińska
sos czosnkowy
sos mieszany
pity

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne, słodką papryką, gałką muszkatołową, kuminem i cynamonem. Dodajemy także liść laurowy, ocet i oliwę. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania.Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano, a pod koniec dodajemy czosnek.

REKLAMA

Pitę skrapiamy z obu stron wodą i wstawiamy na minutę do mikrofali. Potem odkrajamy brzegi placka. Jego środek smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy naprzemiennie warstwę kapusty z drobno posiekaną czerwoną cebulą, pomidorami i mięsem. Górę pity polewamy sosem.

Podziel się: