Ekspresowe ciasto czekoladowe. Wilgotne i puszyste jak chmurka

Ekspresowe ciasto czekoladowe
YouTube screen | اشهى الوصفات

Ekspresowe ciasto czekoladowe jest obłędnie wilgotne i puszyste. To wyśmienity pomysł na poobiedni deser. Przygotowanie tego wypieku jest błyskawiczne i w dodatku bardzo proste. Poznaj przepis.

REKLAMA

To ciasto czekoladowe jest tak smaczne, że dosłownie rozpływa się w ustach. Swoim smakiem i także wyglądem zachwyci każdego, kto spróbuje go choć raz. Przypomina nieco babkę czekoladową, ale różni się od niej tym, że jest bardzo wilgotne po upieczeniu. Wszystko to za sprawą dodanego jogurtu naturalnego, który sprawia, że oprócz tego, ciasto wyrasta w piekarniku niczym wulkan, a po upieczeniu jest lekkie niczym chmurka. Poznaj przepis.

Ekspresowe ciasto czekoladowe. Zachwyci smakiem każdego

Składniki:

» 5 jajek
» 1,5 szklanki cukru
» 1 opakowanie cukru waniliowego
» 1 szklanka oleju roślinnego
» 220 g jogurtu
» 3 łyżki kakao
» 2 szklanki mąki
» 1 proszek do pieczenia
» szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz cukier waniliowy, następnie zmiksuj na puszystą i jasną masę. Wlej jogurt i olej, a potem wymieszaj rózgą lub drewnianą łyżką i dodaj kakao. Wmieszaj ponownie.

W oddzielnej miseczce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, a potem pomieszaj i dodawaj stopniowo do masy jajecznej. Masa musi być gładka, bez grudek. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a potem piecz przez około godzinę do suchego patyczka.

REKLAMA

Po upieczeniu możesz polać ciasto polewą czekoladową, lukrem albo posypać cukrem pudrem. I gotowe, smacznego!

Podziel się: