Fit brownie z dodatkiem cukinii. Świetny przepis od Anny Lewandowskiej

brownie
fot. Pexels

Coraz częściej wykorzystujemy warzywa w deserach. Znamy już recepturę na ciasto z dodatkiem czerwonej fasoli, szpinaku, marchewki czy buraka. Nadeszła pora na fit ciasto z cukinią. Dziś proponujemy przepis od Anny Lewandowskiej na cudowne brownie właśnie z tym warzywem.

REKLAMA

Przepis Anny Lewandowskiej na fit ciasto z cukinii

Na swoim blogu, trenerka Anna Lewandowska zamieściła łatwy przepis na mocno czekoladowe brownie z dodatkiem sezonowego warzywa. Ten przepis jest polecany szczególnie osobom mocno zabieganym. Dzięki dużej zawartości wody, cukinia sprawi, że wypiek będzie wilgotny, a przy okazji wzbogaci go o cenne mikroskładniki oraz witaminy. W samym cieście jest praktycznie niewyczuwalna.

Ostatecznie powstanie ciasto, które swoim wyglądem i smakiem zaskoczy każdego, a na dodatek zastąpi słodkie, czasem niekoniecznie zdrowe przekąski. Do przygotowania czekoladowego ciasta z cukinii będziesz potrzebować kilku składników.

REKLAMA

Składniki:
3 łyżki kakao
3 jajka
250 g cukinii
250 g mąki owsianej
10 świeżych daktyli
1 duży banan
szczypta cynamonu
szczypta wanilii
szklanka mrożonych owoców leśnych lub wiśni
opcjonalnie: masło z orzechów nerkowca
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Zalej daktyle gorącą wodą – powinny się moczyć przez godzinę. Na tarce o większych oczkach zetrzyj cukinię, a nadmiar wody odsącz papierowym ręcznikiem. Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Daktyle zmiksuj wraz z bananem. Przesyp do miski suche składniki, dodaj do nich żółtka i wcześniej ubitą pianę. Dodaj też mrożone owoce. Wyłóż formę papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto i włóż je do piekarnika na 40 minut. Temperatura pieczenia wynosi 180°C.

REKLAMA

Zalety cukinii
Zielona cukinia jest bogactwem potasu, żelaza i magnezu. Wspiera proces trawienia, a przy okazji wzmacnia odporność, zmniejsza stres i działa oczyszczająco na organizm.

Podziel się: