Gołąbki z przepisu Tomasza Jakubiaka. Ich sekretem jest 1 dodatek

Tomasz Jakubiak i gołąbki.
fot. Facebook / Tomasz Jakubiak Jakubiak Cooking / screen Youtube / Food And More Food

Miłośników klasycznych gołąbków nie brakuje. Dziś mamy dla was przepis na ten specjał, w nieco innej odsłonie. Tomasz Jakubiak zdradził recepturę na gołąbki, która może zrobić niespodziankę fanom tradycyjnej wersji. Kucharz zachęca, aby podać je w towarzystwie smakowitego sosu pomidorowego z nieoczywistym dodatkiem w postaci czarnych oliwek. Poznajcie dokładny przepis.

REKLAMA

Gołąbki według Tomasza Jakubiaka:

Składniki:
1 woreczek kaszy jęczmiennej
1 mały por
500 g mięsa z indyka
2 ząbki czosnku
1 główka kapusty włoskiej
ziele angielskie
liście laurowe
1 limonka (skórka + sok)

Składniki na sos pomidorowy:
czosnek
pomidory w puszce
cebula
czarne oliwki
olej rzepakowy
pieprz i sól

Przygotowanie:
Przygotować mięso z indyka. Umyć i pokroić pora na mniejsze kawałki. Przełożyć go do mięsa wraz ze startą skórką z limonki i wyciśniętym sokiem. Zetrzeć na tarce 2 ząbki czosnku i wrzucić do mięsnej masy. Farsz doprawić kminem i solą. Posiekać koperek i połączyć z resztą składników, potem dodać ugotowaną kaszę jęczmienną i wszystko starannie wymieszać. Ugotować kapustę włoską, wyjąć ją z garnka i odcisnąć nadmiar wody. Uformować z mięsnej masy kulki i zawijać w przyrządzone liście. Zawinięte w ten sposób gołąbki układać ciasno w garnku, dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zalać gołąbki wodą i gotować na niewielkiej mocy ognia około 60 minut.

Czytaj także:  Ziemniaki po bombajsku rządzą w mojej kuchni. Poezja smaku

REKLAMA

Na sos pomidorowy:
Pokroić drobno czarne oliwki. Podobnie postąpić z grzybami, czosnkiem i cebulą. Wszystkie rozdrobnione produkty podsmażyć na oleju rzepakowym, dodać pieprz, sól i pomidory. Posiekać koperek i wrzucić go do sosu. Gotowym sosem polać upieczone gołąbki, smacznego.

Udostępnij:

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Google News.