Idealne racuchy
YouTube | The Stay At Home Chef

Racuchy drożdżowe z owocami to bez wątpienia smak dzieciństwa dla wielu z nas. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, jednak powinniśmy zwrócić uwagę na kilka szczegółów, dzięki którym nasze danie będzie idealne i zasmakuje każdemu!

Niezbędne składniki

Przepis na idealne racuchy drożdżowe pojawił się ostatnio na portalu Haps. Do ich wykonania będziemy potrzebować:

Mąkę pszenną – 2,5 szklanki
Mleko – 1,5 szklanki
Cukier – 2 łyżki
Jajka – 2 sztuki
Masło – ¼ kostki
Świeże drożdże – 15 g
Cukier waniliowy – 1 opakowanie
Sól – szczypta
Cukier puder do posypania
Owoce – według upodobania

Banalny przepis na pyszne racuchy!

Przygotowanie przepisu rozpoczynamy od wymieszania cukru i pokruszonych drożdży. Całość zalewamy podgrzanym mlekiem. Po kilku minutach dodajemy łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W tym czasie w osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie już przestudzone, dodajemy je do miski z mąką i drożdżami. Następnie dodajemy drożdże odstawione wcześniej do wyrośnięcia. Wyrabiamy masę i odstawiamy ponownie na około godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Ostatnim krokiem jest usmażenie racuchów. Do przygotowanego ciasta możemy dodać pokrojone owoce. Racuchy smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego masła, a po smażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby nieco ociekły z tłuszczu. Ostudzone racuchy posypujemy cukrem pudrem i ulubionymi owocami.

Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę