REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJabłka zachowają chrupkość i smak aż do wiosny. Oto prosty trik przechowalniczy

Jabłka zachowają chrupkość i smak aż do wiosny. Oto prosty trik przechowalniczy

kosz jabłek
fot. Pixabay

Sezon na jabłka rozpoczął się już jakiś czas temu. Jesienią mamy okazję spożyć najpyszniejsze egzemplarze. Niektórzy mają w ogrodzie własną jabłonkę, więc mogą cieszyć się swojskimi plonami o każdej porze dnia. Co zrobić ze sporą ilość jabłek? Zobacz, jak je przetrzymywać, aby zachowały świeżość przez długi czas.

REKLAMA

Prawidłowe przechowywanie jabłek. Oto patent, dzięki któremu będą długo świeże

Zbiory jabłek były wyjątkowo udane i nie za bardzo wiesz, co z nimi zrobić? Możesz oczywiście przerobić je na dżem, mus czy kompot. Lecz świeże owoce też są smaczne. Właściwie przechowywane, mogą zachować wszystkie swe cenne walory aż do wiosny. Ważne, aby wziąć sobie do serca 2 zasady.

Zasada nr 1 – miejsce przechowywania

Jabłka warto położyć w piwnicy, gdzie panuje spora wilgotność. Wilgoć po prostu im sprzyja – to inaczej niż w przypadku wielu innych owoców i warzyw.

Osoby, które nie mają piwnicy, powinny ulokować wszystkie sztuki w garażu lub spiżarni. A oto kolejny, tak samo ważny standard:

REKLAMA

Zasada nr 2 – metoda przechowywania

Jabłka należy umieścić w drewnianych skrzynkach, które zagwarantują właściwy przepływ powietrza. Owoce powinieneś układać warstwa po warstwie. I każdą z nich obłóż gazetą (dobrze sprawdzi się też słoma) i tak dokładaj kolejne jabłka.

Pamiętaj o regularnej kontroli

Podczas rozmieszczania oceniaj owoce pod kątem obić. Sprawdzaj, czy nie są przypadkiem robaczywe. Takie sztuki nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Lepiej od razu je wyrzuć, bo składowane wraz z innymi owocami, będą się stopniowo rozkładać i przez to zarażą pobliskie egzemplarze. Raz w miesiącu powinieneś skontrolować jabłka i zobaczyć, czy nie gniją/pleśnieją. A jak poradzić sobie w sytuacji, gdy nie mamy dostępu do piwnicy, garażu czy spiżarni? Wtedy jabłka można składować w chłodziarce. Ale muszą być oddzielone od reszty artykułów żywnościowych. Optymalna temperatura dla nich oscyluje w granicach od 0 do 4°C.

Czytaj też: Wlewam do węża ogrodowego. Ten trik jest hitem, oszczędzam czas i pieniądze

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA