Cebula szczególne miejsce zajmuje w wielu wytrawnych daniach – nadaje im smaku i podkreśla go. Aby osiągnąć taki efekt, niezbędne jest odpowiednie zeszklenie warzywa. Poniżej wyjaśniamy, co zrobić, aby cały proces zawsze kończył się sukcesem.
Jak idealnie zeszklić cebulę?
Metoda przygotowania cebuli ma ogromny wpływ na ostateczny smak potrawy, gdyż długotrwale smażona staje się nad wyraz słodka i miękka. Po wrzuceniu rozdrobnionej cebuli na rozgrzaną patelnię warto oprószyć ją niedużą ilością soli. Sól absorbuje wilgoć, przez co warzywo smaży się i mięknie znacznie szybciej.
Lepsza karmelizacja
To trik, który pozwoli cieszyć się wyśmienitą słodką, smażoną cebulką jeszcze szybciej. Dodaj około łyżeczkę białego cukru do smażącego się warzywa. Składnik ten korzystnie wpłynie na tempo procesu smażenia, podkreśli słodycz cebuli oraz dodatkowo polepszy jej kolor. Potraktowana w ten sposób będzie jeszcze smaczniejsza i każda potrawa, do której się ją doda, nabierze jeszcze głębszych cech smakowych.
Pilnuj, aby nie przypalić cebuli
Podczas gotowania cebuli należy zachować czujność, gdyż może się ona przypalić, do czego nie można dopuścić. Spalone warzywo staje się gorzkie i nawet mała ilość dodana do potrawy może zniweczyć jej smak. Doświadczeni kucharze zalecają, aby pod koniec obróbki cieplnej cebuli dodać do niej trochę bulionu lub białego wina. To zmniejszy ryzyko przypalenia i równocześnie wniesie nowy, uzupełniający smak.