Jak mrozić grzyby? Poznaj kilka przydatnych wskazówek

Jak mrozić grzyby?
fot. Pixabay

Grzyby są bardzo delikatne, stąd nietrudno je uszkodzić. Jeśli chcemy zamrozić grzyby, musimy robić to według instrukcji dla danego grzyba. W innym razie możemy je łatwo zniszczyć.

REKLAMA

Mrożenie grzybów to najlepsza metoda na przechowanie ich przez długą zimę. W wyniku marynowania czy suszenia zmienia się ich smak. Inaczej jest w przypadku mrożenia – grzyby zachowują swoje naturalne walory smakowe.

Jak mrozić grzyby?

Pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj grzybów nadaje się do mrożenia. Niektóre z nich mogą utracić smak, natomiast inne mogą się rozpaść.

REKLAMA

Do zamrażalnika nie wkładaj grzybów z szerokimi blaszkami – pod wpływem niskiej temperatury mogą nabrać gorzkiego smaku. Przed zamrożeniem je ugotuj i osusz. Mrożenie dobrze znoszą okazy o zwartym miąższu, takie jak maślaki, podgrzybki, kurki, kanie, kozaki, rydze i prawdziwki.

Zasady mrożenia grzybów

Przed schowaniem grzybów w zamrażarce starannie je oczyść. Mniejsze sztuki możesz zamrozić w całości, a większe najlepiej pokrój na kawałki. Pamiętaj też, że raz rozmrożonych grzybów nie zamrażaj ponownie. Najlepiej zapakuj je w niewielkie, pojedyncze porcje i nie rozmrażaj ich w całości w opakowaniu. Na patelnię najlepiej wrzucaj półzmrożone grzyby – wtedy będą bardziej jędrne.

REKLAMA

Podziel się: