Macie spory zapas śliwek i zastanawiacie się, jak je mrozić? Smakiem sezonowego owocu możecie cieszyć się znacznie dłużej, o ile zadbacie o staranne oczyszczenie przed zamrożeniem. Niezbędne jest usunięcie pestki. Jakie jeszcze czynności trzeba wykonać?
Jeśli przepadacie za śliwkami i chcecie raczyć się nimi nawet po sezonie, możecie je zamrozić. Owoce w warunkach chłodniczych spędzą nawet rok, a będą tak samo wartościowe, jak świeże. Najlepiej zapakować wszystkie sztuki w małe torebki lub pojemniczki. W ten sposób łatwiej będzie potem odmrażać niewielkie porcje – potrzebne do robienia potraw czy deserów.
Jak mrozić śliwki? Pamiętaj o odpowiednim oczyszczeniu owoców
Śliwki przeznaczone do zamrożenia najpierw umyj i starannie osusz. Potem każdy owoc natnij i wyjmij z niego pestkę. Połówki umieszczaj na talerzu, tacy lub silikonowej macie i wstaw do zamrażarki (bez przykrycia) na około 60 minut. Po tym czasie przełóż je do przyszykowanych opakowań i raz jeszcze włóż do zamrażalnika.
Do czego można wykorzystać zamrożone owoce?
Śliwki po odmrożeniu można wykorzystać identycznie jak owoce świeże. Sprawdzą się np. w sosach, koktajlach czy owsiance. Po odsączeniu będą rewelacyjnym dodatkiem do wypieków. Powstanie z nich też smakowite nadzienie do pierogów.
Na naszej stronie znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów na dania ze śliwkami. Polecamy wyśmienity placek z kruszonką, tartę i knedle.