mrożone truskawki
fot. screen Youtube / Whisk Affair

Mrożenie sezonowych owoców to doskonały sposób, który pozwala zachować smak lata na dłużej. Jeśli chodzi o truskawki, należy je odpowiednio przygotować przed zamrożeniem. Co zatem należy zrobić? W tym przypadku łatwo o 1 powszechny błąd.

Sezon na truskawki mija niestety dość szybko. Lecz nawet po sezonie można znaleźć je w marketach i to przez kilka miesięcy. Są to jednak owoce szklarniowe, przeważnie importowane, które nie są tak aromatyczne i pyszne, jak nasze polskie okazy wprost z pola.

Jak zatrzymać smak truskawek na dłużej?

Truskawki można mrozić, robić z nich kompoty czy soki do słoików na zimę. Rewelacyjnie smakuje także dżem i konfitura truskawkowa. Z mrożonych owoców przyrządzimy smakowite koktajle z maślanką lub jogurtem oraz sos do naleśników. Możemy nadziać nimi pierogi. Truskawki to również wspaniały dodatek do galaretek, ciast (np. sernika na zimno) oraz innych deserów. Mrożąc te sezonowe owoce, powinniśmy mieć na uwadze kilka ważnych zasad, w przeciwnym wypadku zimą zamiast smacznych truskawek wyciągniemy z zamrażarki zepsute sztuki. Mogą one być też tak zamrożone, że będzie trzeba momentalnie rozmrozić całą paczkę.

Jak mrozić truskawki?

Do mrożenia nadają się jedynie świeże, jędrne, nieuszkodzone owoce. Truskawek, które są miękkie, mają obicia, uszkodzenia lub nadgnicia, nie należy mrozić, bo zepsują wszystkie zamrożone sztuki i będzie trzeba je potem wyrzucić. Zdrowe owoce na początku myjemy i starannie osuszamy. Z suchych sztuk usuwamy szypułki. Truskawki przekładamy na tacki i w takiej postaci wkładamy je do zamrażarki. Gdy zamarzną, umieszczamy je w woreczkach strunowych i powtórnie wsadzamy do chłodu. Tak zapakowane owoce nie będą się sklejać w czasie mrożenia, więc bez problemu wyjmiemy taką porcję truskawek, jakiej potrzebujemy.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę