Niezwykle delikatne ciasto na pierogi
fot. Pixabay

Pierogi są jedną z najbardziej ulubionych potraw wielu Polaków. Przygotowuje się je na różne okazje, ale zazwyczaj w dużych ilościach. Z tego powodu tak ważne jest, aby wiedzieć, jak odpowiednio je zamrażać.

Pierogi najczęściej mrozimy na dwa sposoby. Pierwszy z nich dotyczy surowych produktów. Wtedy układamy je na folii w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały, po czym wkładamy do zamrażarki. Po wyjęciu wystarczy je ugotować.

Sposób ten ma jednak jedną wadę – po rozmrożeniu surowych pierogów ciasto może być nieco twarde. Z tego powodu nieco lepszym rozwiązaniem jest mrożenie ugotowanych już pierogów. Tutaj też jest minus – mogą się rozpaść w trakcie gotowania.

W takim przypadku rozwiązaniem kłopotu jest poddanie pierogów obróbce cieplnej. Blanszowanie jest najlepszym pomysłem w sytuacji, gdy chcemy zjeść posiłek nieco później lub chcemy je usmażyć.

W celu zblanszowania pierogów wkładamy je do wrzątku z solą i olejem, po czym gotujemy 30 sekund. Wyławiamy je z wody, prószymy mąką lub smarujemy olejem. Studzimy, po czym wstawiamy do zamrażarki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę