REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak przechowywać wypieki, aby zachowały świeżość na dłużej?

Jak przechowywać wypieki, aby zachowały świeżość na dłużej?

wypieki
fot. Pixabay

Upiekliście smaczne ciasto lub chleb i chcielibyście, aby zachowały się jak najdłużej? Przygotowaliśmy dla was kilka cennych wskazówek dotyczących przechowywania wypieków, dzięki którym będziecie mogli cieszyć się nimi dłużej. Sprawdźcie!

REKLAMA

Biszkopt
Przechowywanie biszkoptu zależy głównie od tego, czy ma dodatek kremu lub innych dodatków. Jeżeli tak, włóż go do chłodziarki. Klasyczny biszkopt bez kremu albo ciasteczka biszkoptowe przełóż do szczelnego, zamykanego pudełka.

Ciasto francuskie
Najlepszym miejscem dla ciasta francuskiego jest szczelne pudełko wyłożone na samym dnie serwetką, bądź kilkoma fragmentami ręcznika papierowego. Dzięki takiej wkładce deser wchłonie nadmiar wilgoci.

Ciasto ucierane
Jeżeli chcesz cieszyć się nim dłużej, umieść je w lodówce. Ciasto najlepiej wyjmij z blaszanej formy, aby nie nabrało metalicznego posmaku i przykryj folią lub przenieś do pudełeczka, które potem dokładnie zamknij.

REKLAMA

Ciasto ptysiowe
To ciasto może szybko zawilgotnieć, więc nie należy go dokładnie zamykać. Można umieścić je w pudełku i przykryć serwetką, ale tak na dobrą sprawę lepiej zjeść je na świeżo.

Sernik
Sernik na zimno powinien oczywiście trafić do lodówki. Upieczone ciasto można trzymać przez 1-2 dni w temperaturze pokojowej, ale jeśli ma postać dłużej, lepiej włożyć je do schładzarki.

Ciasto drożdżowe
Wypiek drożdżowy zmienia się bardzo szybko. Zaraz po upieczeniu jest miękki i pełen aromatu. Na drugi dzień zaczyna robić się twardy i mniej apetyczny. Aby zahamować ten proces, warto zawinąć ciasto drożdżowe w folię – wysychanie będzie przebiegać wolniej.

REKLAMA

Ciasto kruche
W lodówce ciasto kruche twardnieje. Dla tart oczywiście lodówka będzie najlepszym miejscem, ale kruche ciasteczka lepiej włożyć do szczelnego pojemnika i zamknąć. To sprawi, że zmiękną i staną się jeszcze smaczniejsze.

Domowy chleb
Samodzielnie przygotowane pieczywo zachowa świeżość zawinięte jedynie w ściereczkę lub włożone do przewiewnego woreczka. Doskonałe sprawdzi się do tego bawełna bądź len. Warto dodać, że miejsce przechowywania (o temperaturze pokojowej) powinno być suche.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA