banany karmelizowane
fot. screen Youtube / MyWay YourKitchen

Wyśmienite słodkie śniadanie zachęci nie jednego miłośnika jedzenia. Jeśli dacie się skusić na niebywale pyszne i pożywne banany karmelizowane dostarczycie sobie witamin i wielu substancji pokarmowych. Danie przygotowuje się naprawdę łatwo, a efekt olśni nawet najbardziej wymagających.

Banany to słodkie i aromatyczne owoce, po które warto sięgać. Wspominaliśmy o nich już nieraz – podpowiadaliśmy, jak przechowywać banany, aby nie ciemniały. Radziliśmy też, co zrobić, by banany były dłużej świeże. Tym razem mamy doskonały przepis, który polecamy zwłaszcza fanom słodkości – owoce karmelizowane. Ten popisowy specjał wspaniale smakuje solo, ale może być też dodatkiem do różnych posiłków. Wypróbujcie?

Przepis na pyszne karmelizowane banany

Składniki:
5 bananów
cukier
masło
2 łyżeczki cynamonu
400 ml śmietanki 30% (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Banany obierz i przekrój na pół. Na patelni rozpuść porcję masła i układaj na niej owoce. Posyp je cynamonem i cukrem. Smaż banany do momentu, aż nabiorą ładnego złotego koloru, a cukier się skarmelizuje. Podawaj z dodatkiem bitej śmietany albo innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówki:
Jeśli przygotujesz banany na bezsmakowej oliwie, karmelizowane owoce będą o wiele zdrowsze. Zarówno oliwa z oliwek, jak i olej rzepakowy są jednymi z najzdrowszych tłuszczów do smażenia. Banany będą świetnym dodatkiem do owsianki. Po ugotowaniu porcji płatków owsianych na mleku bądź napoju roślinnym rozdrobnij banany na niewielkie kawałki i gotowe. Karmelizowane owoce można też zjeść z naleśnikami. Gdy zamiast bitej śmietany podasz do nich jogurt, będą trochę lżejsze. Banany będą pyszne także z gorzką czekoladą. Ułóż je na chałce posmarowanej kremem czekoladowym – taka kompozycja z pewnością cię zachwyci.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę