REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak ugotować kukurydzę, aby była najsmaczniejsza?

Jak ugotować kukurydzę, aby była najsmaczniejsza?

REKLAMA

Aby kukurydza była jak najlepsza, należy ją gotować w taki sposób aby zachować jej smak i zdrowe właściwości. Z pewnością musi być miękka i soczysta. Można ją przyrządzić na kilka sposobów – ugotować w garnku, upiec w piekarniku lub przyrządzić w mikrofalówce.

Poza gotowaniem, które jest najpopularniejszą metodą przygotowania kukurydzy, możemy też upiec ją w piekarniku lub zrobić w mikrofalówce. Obecnie kukurydze można kupić na każdym kroku. Jednak niewiele osób decyduje się na samodzielne przygotowanie jej w domu. A szkoda bo to banalnie proste.

Kukurydza często wychodzi mimo długiego gotowania twarda i niejadalna. Jak zatem ugotować kukurydzę w kolbie, aby była smaczna? Ważne jest, aby kukurydza była koloru jasnożółtego, a w dotyku była miękka. Twarda i przesuszona kukurydza na pewno nie będzie smaczna. Przed ugotowaniem kukurydzę należy pozbawić liści i dokładnie umyć. Do wysokiego garnka należy nalać wody i zagotować. Bardzo ważne jest, aby nie solić wody, gdyż może to sprawić, że kukurydza będzie twarda. Gdy woda się zagotuje dopiero wrzucamy do niej kolby i gotujemy około 15-20 minut – do momentu aż zmiękną. Gotową kukurydzę dopiero solimy i polewamy roztopionym masłem.

REKLAMA

Kukurydzę można również upiec w piekarniku. Należy ją dokładnie umyć ale nie pozbawiać liści – usuwa się je dopiero po upieczeniu. Kolby należy szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie włożyć do rozgrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika. Czas pieczenia wynosi około 40 minut, aby kukurydza była miękka. Po upieczeniu usuwamy liście i każdą kolbę smarujemy masłem, posypujemy startym serem, posiekaną natką pietruszki.

Kukurydzę można nawet przyrządzić w kuchence mikrofalowej. Jak informuje redakcja gazety.pl wystarczy oczyszczoną i umytą kukurydzę przekroić na pół i umieścić w szklanym naczyniu. Na spód warto wlać odrobinę wody, która podczas gotowania będzie parować i kukurydza nie będzie sucha. Naczynie z kolbami należy przykryć folią z niewielkimi otworami, aby para mogła swobodnie ulatniać się. Na najwyższej mocy, kukurydzę należy przyrządzać około 5 minut.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA