złociste naleśniki
fot. Pxhere

Idealnie przyrządzonym naleśnikom trudno jest się oprzeć. Nie ma znaczenia także to, czy chcesz podać je na słono, czy słodko – ich sukces tkwi w najlepszym cieście.

Jak przygotować złociste i chrupiące naleśniki? Oto kilka wskazówek

Technika smażenia
Przed smażeniem ciasta naleśnikowego zawsze dobrze rozgrzej patelnię i dopilnuj, aby tłuszcz dobrze się roztopił (np. masło klarowane). To sprawi, że pierwszy placek się nie zepsuje i prościej będzie smażyć następne. Naleśniki nie zezłocą się ładnie, gdy temperatura będzie zbyt niska. Jeśli natomiast chodzi o patelnię, to najlepiej, aby miała dość cienki spód. W tym wypadku doskonale sprawdzi się specjalna patelnia do smażenia naleśników, jednak nie jest ona obowiązkowa. Warto sprawdzić, czy powierzchnia patelni nie jest porysowana, przepalona i czy nie znajdują się na niej zaschnięte pozostałości jedzenia.

Szczypta cukru dla smaku
Gdy zamierzasz podać naleśniki nie tylko na słodko, ale i na słono, dodaj do ciasta szczyptę cukru. Cukier po rozpuszczeniu zacznie się karmelizować, a w efekcie placuszki nabiorą apetycznej, złocistej barwy. Do ciasta na słono dodaj go mniej, zbalansuj też smak solą.

Im cieniej, tym lepiej
Większość osób wylewa na patelnię z przyzwyczajenia pełną chochlę ciasta naleśnikowego. Nie jest to dobry pomysł, ponieważ zbyt grube naleśniki pozbawione będą chrupkości. Zdecydowanie lepiej wylać nieco mniej ciasta i rozdysponować je po całym dnie. Tym samym można uzyskać cienkie i chrupiące placuszki.

Dodatek masła
Aby usmażyć złociste i chrupiące naleśniki warto, zamiast oleju do ciasta dodać trochę roztopionego masła. Nie należy też zapomnieć o nim przed smażeniem każdego następnego naleśnika. Masło sprawi, że placki będą bardziej chrupkie i nabiorą pięknego koloru. Pamiętaj, aby do smażenia wybrać raczej masło klarowane. Zwykłe masło może się łatwo przypalać i wydzielać przy tym niezdrowe substancje.

Naleśnikowa uczta
Jeśli nie liczysz kalorii i masz ochotę na prawdziwą ucztę, usmaż cienkie naleśniki, posmaruj je cienką warstwą wybranego farszu i całość złóż w trójkąty. Potem na patelni rozgrzej trochę masła, połóż na nim gotowe naleśniki i smaż je z dwóch stron. Tym sposobem otrzymasz cudownie złocistą i chrupiącą potrawę!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę