Fot. Pixabay.com

Niekiedy może się zdarzyć, że kupimy zbyt dużo chleba i nie zdążymy go zjeść, zanim się popsuje. Warto w takiej sytuacji go zamrozić i skorzystać w przyszłości. Jak jednak w odpowiedni sposób to zrobić?

Chleb jest jednym z tych produktów spożywczych, którego data przydatności do spożycia nie jest zbyt długa. Wystarczy zaledwie kilka dni, aby był nieprzyjemne suchy lub pojawiła się na nim pleśń.

Biorąc pod uwagę mrożenie pieczywa, wiele osób decyduje się na włożenie całego bochenka do zamrażalnika. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie, bowiem po jego wyjęciu należy zjeść cały chleb.

Najlepszym sposobem jest zatem pokrojenie chleba na kawałki i ułożenie ich na talerzu czy naczyniu żaroodpornym. Dobrym rozwiązaniem jest również mrożenie go w foliowych torebkach śniadaniowych.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria