Ponieważ trwa sezon na szparagi, warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze. Bez względu na to, czy wolisz zielone, czy białe szparagi, w czasie zakupów zawsze mniej na uwadze kilka ważnych detali. Dzięki temu unikniesz zakupu chorych lub starych warzyw. Jak zatem wybrać te najlepsze?
Szparagi gotowane, grillowane czy w formie zupy krem to tylko niektóre pomysły na zastosowanie tych delikatnych, smakowitych warzyw w kulinariach. Są one delikatne, a w smaku przypominają nieco fasolkę szparagową.
Jędrne i świeże okazy trzeba na początku umyć, a potem usunąć twarde końcówki. Łodygi można połamać. Warto je przełożyć na patelnię, doprawić łyżeczką cukru, soli i wzbogacić całość o niewielką ilość masła. Wszystko należy podlać wodą, wtedy warzywa się nie przypalą. Po przykryciu patelni szparagi powinny się gotować na małym płomieniu przez ok. 7 minut. To jedna z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych receptur na te sezonowe warzywa.
Jak wybrać idealne szparagi podczas zakupów?
Po pierwsze, przyjrzyj się ich grubości. Jeżeli są zbyt grube, będą łykowate – idealne są szparagi cienkie o średniej grubości. Łodygi muszą być jędrne, a ich zapach powinien być przyjemny. Gdy dostrzeżesz na łodygach ciemne plamki, przebarwienia, nie kupuj takich warzyw. Zniechęcić cię do zakupu powinny też główki o zmienionej barwie. Takimi szparagami można się nawet zatruć.
Jeśli szukasz pomysłu na lekką potrawę ze szparagów, tu znajdziesz przepis na przepyszną zupę. Z kolei w tym artykule wyjaśniamy, jak wykorzystać końcówki ze szparagów.