Fot. Pixabay.com

Guma do żucia jest bardzo popularną przekąską. Pomaga zredukować stres, a przede wszystkim używana jest do szybkiego odświeżenia oddechu. Mało kto wie, że w łatwy sposób można ją zrobić w domu.

Przyrządzenie gumy do życia we własnej kuchni wcale nie jest takie trudne. Z zaproponowanym przez Radio Zet przepisem z pewnością poradzi sobie każdy, kto chciałby spróbować tego dokonać.

Składniki:

1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki syropu z agawy
250 ml soku pomarańczowego
50 ml wody
30 g żelatyny

Sposób przygotowania:

Do dużej miski wsypujemy żelatynę i zalewamy wodą, po czym odstawiamy na kilka minut aby napęczniała. W garnku gotujemy mleczko kokosowe z syropem z agawy i sokiem pomarańczowym. Po kilkunastu minutach dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Gotową masę przelewamy do silikonowego pojemnika i wstawiamy go do lodówki. Po kilkunastu godzinach wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotowe gumy można przechowywać w pergaminie.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria