Jesteś nad morzem? Musisz zjeść dorsza!

Wcale nie jest łatwo wybrać świeżą i zdrową rybę nad morzem. Z licznie dostępnych w każdej smażalni ryb, przede wszystkim warto postawić na dorsza!

   

Ryby są chudym, zdrowym źródłem białka – a tłuste gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk i sardynki – dostarczają zdrowych dla serca i mózgu tłuszczów omega-3. Powinno się je jeść dwa razy w tygodniu.

Redakcja radia zet przygotowała listę ryb, na które warto zdecydować się, bo są najzdrowsze. Pod uwagę zostały wzięte cenne składniki odżywcze, oraz czy dane gatunki są odpowiednio hodowane i łowione. Na pierwszym miejscu znalazł się dorsz. Jest zdrowy i świeży, za sprawą tego że często wybierany przez turystów. Warto również zamówić łososia, pstrąga tęczowego, tuńczyka białego i ostrygi.

   

Nie wszystkie wskazane w liście ryby pływają w Morzu Bałtyckim, dlatego też nie wszystkie kupisz w smażalni ryb. W każdej jednak znajdziesz pysznego dorsza!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News