Kaczka w sosie curry
YouTube | Pailin’s Kitchen

Mięso z kaczki jest niezwykle delikatnie i świetnie łączy się z wieloma sosami. Dzisiejsza propozycja, zaprezentowana na portalu Wirtualna Polska to kaczka w sosie curry z ananasem. Danie to można podać jako gulasz z chlebem, a także jako sos do makaronu lub też ryżu. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Niezbędne składniki:
Mięso z kaczki – 600 g
Ananas – 1 puszka
Cebula – 1 sztuka
Passata – ½ szklanki
Skrobia ziemniaczana – 1 łyżka
Sos sojowy jasny – 1 łyżka
Curry – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Na samym początku dokładnie myjemy mięso z kaczki. Nadmiar wody odsączamy przy pomocy papierowego ręcznika. Kaczkę kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i solą i smażymy na oleju.

W międzyczasie kroimy cebulę i również podsmażamy, tym razem na oliwie. Na patelnię dodajemy także pokrojone w kostkę plastry ananasa, ½ szklanki soku z ananasa, passatę, przyprawę curry, sos sojowy i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i zagęszczamy sos przy użyciu skrobi ziemniaczanej, którą uprzednio rozdrobniliśmy w niewielkiej ilości wody. Sos gotujemy dosłownie kilka minut, a następnie łączymy z mięsem. Podajemy z makaronem lub ryżem, albo samodzielnie jako gulasz.

Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę