Kiedy w kuchni jest porządek, wtedy gotowanie jest o wiele przyjemniejsze. Kuchnia staje się praktyczna, gdy naczynia leżą na swoim miejscu, a w szufladach nie zalegają zbędne przedmioty, które tylko niepotrzebnie zajmują miejsce. Aby mieć jeszcze więcej przestrzeni w kuchni, najlepiej je usunąć.

Czego pozbyć się z kuchni?

Zbędne kubki
Gdy mamy w szafce zbyt dużo kubków, warto pozbyć się tylko tych nieużywanych (ponad rok albo dłużej). Jeżeli masz do nich sentyment i nie chcesz ich wyrzucać, to oddaj je komuś, komu mogą się przydać, jeżeli oczywiście są w dobrym stanie. Podczas przeglądania szafki wyjmij wszystkie kubki i odstaw jedynie te, które najczęściej Ci służą. Ulubione kubki możesz zawiesić na specjalnie zamontowanych haczykach w kuchni – wtedy będziesz mieć je zawsze pod ręką, a w szafce zwolni się miejsce.

Produkty przeterminowane
Wystarczy, że zrobisz przegląd szafek kuchennych, a okaże się, że nawet połowa produktów utraciła termin przydatności do spożycia. Chodzi o rozmaite potrawy instant, przyprawy, konserwy, kasze lub gotowe sosy. Należy je wyrzucić, gdyż mogą zaszkodzić. Jeśli chodzi o przeterminowane leki, to trzeba je bezwzględnie usunąć.

Stare książki kucharskie
Gromadzenie książek kucharskich to słuszna czynność. Dzięki temu można odkrywać sekrety kulinarne i rozwijać swoje umiejętności. W rzeczywistości mnóstwo kulinarnych książek to jedynie siedlisko kurzu, a w praktyce podczas gotowania i tak większość ludzi korzysta z internetu lub dobrze zna niektóre przepisy na pamięć. Najlepiej załóż zeszyt i zapisuj w nim najczęściej stosowane przepisy. Pomyśl też, co zrobić z nieprzydatnymi książkami kulinarnymi. Może po prostu je komuś podaruj?

Uszkodzone sprzęty i naczynia.
Zrób przegląd szafek i sprawdź czy nie masz przypadkiem starej krajalnicy, popsutego miksera, pradawnej tarki, niepotrzebnej obieraczki do jarzyn lub zardzewiałej foremki do ciasta. Na pewno część przedmiotów zdążyłeś już zmienić na nowsze, a niektórych pewnie wcale nie używasz, więc pozbądź się tych niepotrzebnych – po co mają zajmować miejsce?

Stare pojemniki na produkty spożywcze
Nadmiar pojemników plastikowych na żywność może tylko zagracać kuchnię, a niektóre z nich mogą być bez pokrywek. Wrzuć wszystkie niedopasowane elementy, które zajmują cenne miejsce w szafce. Sprawdź też, czy pojemniki mają pozostałości po dawnych potrawach. Niekiedy plastik się odbarwia i w pojemniku mogą znajdować się szpecące smugi. Nieprzyjemnie jest korzystać z takich pudełek, dlatego lepiej się ich pozbyć.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna