Klasyczny przepis na barszcz ukraiński. To zdecydowanie najlepsza wersja!

Fot. Creative Commons

Barszcz ukraiński niewątpliwie jest jedną z chętniej przygotowywanych zup w polskiej kuchni. Istnieje jeden przepis, który śmiało można nazwać najbardziej klasyczną, a jednocześnie najpyszniejszą jej wersją.

REKLAMA

Barszcz czerwony, biały i ukraiński – mnogość tego rodzaju zup w polskiej kuchni jest nieoceniona. Poniższa propozycja trzeciej z nich sprawi, że wszyscy domownicy będą prosić o dokładkę!

Składniki:

REKLAMA

4 buraki
cebula
marchewka
pietruszka
pół selera
półtora litra bulionu
300 g kapusty włoskiej
puszka białej fasoli
2 ząbki czosnku
opakowanie pomidorów z puszki
łyżka soku z cytryny
6 ziemniaków
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
sól
pieprz
tymianek
śmietana do zupy

Sposób przygotowania:

REKLAMA

W garnku podsmażamy przez ok. 10 min na maśle pokrojoną cebulę oraz poszatkowaną kapustę. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i również kroimy w kostkę, po czym dorzucamy do garnka i podsmażamy, podobnie jak z burakami. Całość zalewamy bulionem, mieszamy, doprawiamy przyprawami i dwoma ząbkami czosnku i czekamy aż się zagotuje.

W międzyczasie dodajemy obrane, umyte i pokrojone ziemniaki. Gotujemy przez 25 minut. W tym czasie kroimy pomidory na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy z fasolą z puszki. Na koniec kropimy sokiem z cytryny i gotujemy przez kolejne 25 minut. Opcjonalnie do zupy można dodać łyżkę śmietany.

Udostępnij: